Waar moet u op letten als u geld wilt lenen?

Iedere Nederlandse kredietverstrekker heeft een zorgplicht. Door deze zorgplicht liggen veel verantwoordelijkheden voor het controleren en verifiëren van uw financiële situatie bij de kredietverstrekker. Toch is het verstandig om ook zelf te weten waar u op moet letten als u geld wilt lenen om zo fraude of overkreditering te voorkomen.

Onbetrouwbare partijen

Wanneer u besluit dat u een financiering wilt om bijvoorbeeld een auto aan te schaffen of een deel van uw huis te verbouwen, gaat u waarschijnlijk via het internet op zoek naar een kredietverstrekker.

Tegenwoordig is het zeer goedkoop en eenvoudig om een mooie, professioneel ogende website te maken. Hoewel dit in het algemeen een positief iets is, zorgt het er ook voor dat frauduleuze partijen of personen zich gemakkelijk professioneel kunnen uiten.

Daarom is het van belang dat wanneer u via het internet een kredietafsluit dat u op de volgende punten let:

  • KVK nummer
  • AFM nummer
  • Reviews

De eerste twee punten moet elke kredietverstrekker vermelden op de site. Daarnaast is het altijd verstandig om reviews te controleren voor u in zee gaat met een partij via het internet.

KVK en AFM

(Bij ons staan de nummers onderaan de pagina)

Zelfs als een kredietverstrekker een AFM nummer vertoont, is het alsnog verstandig om dit nummer via de site van de AFM te controleren. In het verleden is het voorgekomen dat een malafide partij ons KVK- en AFM nummer gebruikte om consumenten op te lichten. Door te controleren of de naam van de site overeenkomt met de naam die geregistreerd bij de AFM, voorkomt u oplichting.

Voorkom overkreditering

Iedere Nederlandse kredietverstrekker is verplicht om uw financiële situatie in kaart te brengen wanneer u een krediet aanvraagt. De AFM verplicht dit om overkreditering bij consumenten te voorkomen. Overkreditering betekent dat een consument te veel krediet heeft voor zijn of haar financiële situatie.

Om uw financiële situatie in kaart te brengen vragen kredietverstrekkers o.a. naar uw inkomen, uitgaven en woonsituatie. Daarnaast is elke kredietverstrekker verplicht om het CKI van het BKR te raadplegen. Het CKI geeft inzicht in de lopende en afgesloten kredieten van de consument in kwestie.

Hoewel kredietverstrekkers u zoveel mogelijk proberen te beschermen tegen overkreditering is de persoon die uw financiële situatie het beste kent uzelf.

Denk goed na voor u een krediet afsluit of de maandlast u geen financiële problemen oplevert. Bereken met behulp van de onderstaande tool welk termijnbedrag u voor een krediet tot € 10.000,- krijgt tegen 10% rente en kijk goed of u dit in uw financiële situatie past.

Bereken uw termijnbedrag gemakkelijk met onze tool:
Leenbedrag
€500 €75.000
Looptijd
1 jaar10 jaar
Termijnbedrag:
Rentepercentage:
Totaal te betalen bedrag:
Wij laten u graag zien wat u betaalt voor het aangaan van een financiering. Deze tool geeft u hier een indicatie van. Bij het daadwerkelijk aangaan van een financiering bij I-Finance, via MyCreditscore zult u dergelijke informatie ook altijd in de overeenkomst zien staan.
Totaal te betalen aan rente:
Loading

Wanneer u twijfels heeft of u elke maand aan het termijn bedrag zou kunnen voldoen, is het onverstandig om het krediet aan te vragen. U kunt dan altijd kijken of een lager bedrag ook uw financiële behoeftes voldoen zonder een ongezonde financiële situatie te creëren. Is dit niet het geval zullen wij het altijd afraden om een krediet aan te vragen.

Conclusie

Het is altijd verstandig om uzelf goed te informeren voordat u een krediet afsluit. Kijk altijd op de website van de AFM of de kredietverstrekker een vergunning heeft. Controleer de vergunning en KVK nummers goed en meld het bij de AFM als u een partij verdenkt van oplichting. Bekijk onze checklist waar u verder op moet letten bij het afsluiten van een lening hier!

SHARE

Actueel

Categorieën

Pagina’s