stijgende rente

De rentes zullen gaan stijgen. Wat betekent dit voor u?

De Amerikaanse FED verwacht in Maart de rentes voor het eerst sinds 2018 te verhogen. Deze maatregelen worden getroffen om de hoge inflatie van de afgelopen maanden te bestrijden. Nu Amerika de rentes verhoogt is het niet ondenkbaar dat de ECB (europese centrale bank) zal volgen.

Waarom waren de rentes zo laag?

Begin 2020 begon de coronapandemie waardoor heel de wereld in angst afwachtte wat er te gebeuren stond. In periodes van angst en crisis sparen consumenten meer geld om zo een buffer voor onvoorziene kosten op te kunnen bouwen.

Wanneer consumenten minder uitgeven is dit slecht voor de economie. Wanneer dit op grote schaal gebeurt zoals begin 2020 kan dit zelfs voor een economische crisis zorgen. Met deze informatie besloten centrale banken over de wereld rentes te verlagen om consumenten te stimuleren hun geld uit te geven of te investeren. De rente werd zo laag gehouden dat banken zelfs negatieve rente gingen rekenen.

Waarom stijgen de rentes nu?

Het beleid van (onder andere) de lage rente heeft gewerkt en consumenten investeerde veel in 2021. Daarnaast hebben sommige branches een groei in aantal verkopen gemaakt die zonder de coronacrisis niet was gelukt. Dit terwijl andere branches boven water werden gehouden door financiële steun van de overheid.

Jerome Powell

(Jerome Powell voorzitter van de Federal Reserve)

Door het uitgavenpatroon van consumenten van de laatste twee jaar in combinatie met het printen van geld, heeft de westerse wereld in de laatste maanden van 2021 een hoge inflatie gekend. Dit zorgt voor voldoende motivatie bij de Amerikaanse FED genoeg reden om de rente weer te verhogen en zo te voorkomen dat de inflatie te hard stijgt.

Hoe beïnvloedt stijgende rente u?

Indien de ECB er voor kiest om de rente te verhogen, zal dit er voor zorgen dat u weer rente op uw spaargeld zal ontvangen. Consumenten zullen er dus weer sneller voor kiezen om hun geld te sparen. Een krimp in de economie is in dit geval geen onrealistisch gevolg.  

Daarnaast beïnvloedt dit ook de rente op consumptieve leningen en hypotheken. Waar vastgoedbeleggers en starters te maken hadden met hoge huizen prijzen, waren er wel historisch lage rentes. Deze rentes zullen stijgen wat lenen minder aantrekkelijk maakt.

De impact op consumptieve kredieten

Sinds de coronacrisis is de maximale rente op consumptieve kredieten 10%. Het kan zijn dat met de stijgende rente deze maximum ook omhoog zal gaan. Let hier dus op wanneer u in de komende maanden een consumptief krediet afsluit.

Doordat I-Finance samenwerkt met verschillende kredietverstrekkers bent u altijd verzekerd van een lening die bij u financiële situatie past. Maak een verantwoorde keuze en kies voor I-Finance.  

Leenbedrag
€500 €75.000
Looptijd
1 jaar10 jaar
Termijnbedrag:
Rentepercentage:
Totaal te betalen bedrag:
Wij laten u graag zien wat u betaalt voor het aangaan van een financiering. Deze tool geeft u hier een indicatie van. Bij het daadwerkelijk aangaan van een financiering bij I-Finance, via MyCreditscore zult u dergelijke informatie ook altijd in de overeenkomst zien staan.
Totaal te betalen aan rente:
Loading

Conclusie

Het is in de economie lastig te bepalen wat er gaat gebeuren en vooral ook hoe groot de impact zal zijn. Dit komt door de vele factoren die een rol spelen in een nationale en internationale economie. Het advies is om uzelf goed op de hoogte te houden van de laatste financiële ontwikkelingen. Indien u een lening af wilt sluiten en u niet zeker bent wat voor een impact dit kan hebben. Neem dan contact op met uw financieel adviseur om meer zekerheid te krijgen over de mogelijke gevolgen.

SHARE

Actueel

Categorieën

Pagina’s